Acai

Acai är en blåbärsliknande frukt som växer på palmträd som finns i Sydamerika. I bäret finns det mänger med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Acai är en viktig del av födan i många fattiga länder i och med de höga halterna av nyttiga ämnen. Nu, när bäret blivit populärt över hela världen, ger det också mycket inkomster till de fattiga genom exporter. Av acai kan man göra juice eller olja och självklart kan man äta det som det är eller torkat.

Det som är speciellt med acai är att den är väldigt rik på fettsyror för att vara en frukt. Det innebär att frukten tillför många kalorier. Bäret har även en mycket hög fiberhalt.

Frukten är en mycket bra vitaminkälla. Den är rik på C-vitamin och det finns flera olika B-vitaminer i den. Men det är halten av de fettlösliga vitaminerna som är mest imponerande. Vitaminerna E och A är de som det finns mest av i frukten. Det beror antagligen på den höga halten av fettsyror. Det finns även rikligt med mineraler i frukten vilket gör att acai-juice smakar lite metalliskt. Det är dock nyttig juice och man får i sig i princip alla de viktigaste mineralerna. Det finns mycket kalcium, kalium, magnesium, järn, koppar, fosfor och zink och det finns ingen annan frukt i världen som innehåller så mycket av alla dessa mineraler.

0

Vad tycker du om Acai?